Bitlis Bölgesel Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında yapılan Bitlis Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi çöp alımına başladı. Bitlis, Tatvan, Güroymak, Ahlat, Adilcevaz, Günkırı ve Gölbaşı Belediyeleri`nin katılımıyla kurulan Bitlis Belediyeler Birliği`nin yararlanacağı düzenli depolama sahası, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, Merkezi Finans ve İhale Birimi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve İller Bankası Genel Müdürlüğü işbirliği ile yapıldı.
10 Ocak 2011 Pazartesi günü itibari ile Bitlis ili Güroymak ilçesi Tahtalıköy Bellektepe mevkiinde bulunan yeni çöp depolama sahasına ilk çöp dökümü gerçekleştirildi. Bİ-KA Birlik Müdürü Cesim Gözeten verdiği bilgide; “Proje kapsamında Bitlis ili Güroymak ilçesi Tahtalıköy Bellektepe mevkiinde toplam 48 hektarlık alanda, ortalama 20 yıl hizmet verecek şekilde tasarlanan ve 3 lottan oluşan Düzenli Depolama Tesisimiz tamamlandı. 3 adet vahşi depolama sahasının rehabilitasyonu da sağlandı. İlk olarak Bitlis Belediyesinin çöplerini yeni çöp depolama alanına aldık. Bu çalışma ile birlikte Bitlis Deliklitaş mevkiinde bulunan eski çöp döküm sahasına çöp kabul edilmeyecek ve bu sahanın rehabilitasyon işlemi tamamlanacaktır ve böylece Bitlis’in 30 yıllık çöp sorunu çözüme kavuşmuş olacaktır. Önümüzdeki haftadan itibaren da Tatvan ve Güroymak ilçelerinin çöpleri sahaya alınmaya başlanacaktır. Depolama tesisinde oluşan gazların birikmesini ve toplanmasını kontrol altına almak amacıyla gerekli önlemler alınacak. Depolama tesisindeki gazların toplanması, işlenmesi ve kullanılması işlemleri çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yapılacak.” dedi.
Bİ-KA Birlik Başkanı Fehmi ALAYDIN; “Her insanın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı vardır. Atıkların insan sağlığına olumsuz etkileri ve çevrede oluşturduğu kirlilikler sebebiyle, hastalık yapıcı veya bulaştırıcı özelliklere sahip olabileceğinden dolayı, sıhhi şekilde bertaraf edilmeleri çok önemlidir. Bitlis Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin faaliyete geçmesiyle ilimizde, atıkların rahatsız edici görüntü ve kokulara, su ve toprak ve hava kirliliğine yol açacak biçimde açık alanlara, göl ya da derelere hiçbir tedbir alınmaksızın gelişigüzel atılması engellenmiş olacak. Bunun sonucunda Bitlis ilimizin çöpleri modern yöntemlerle sağlıklı bir şekilde bertaraf edilmiş olacaktır. Bundan sonra Bitlis’te, çöplerin toplanmasından, depolanması ve bertaraf edilmesine kadar tüm hizmetler bir plan çerçevesinde ele alınacak ve öncelikle bu atıkların değerlendirilmesi ve geri kazanılması yani çevreyle uyumlu katı atık yönetimini uygulamak için çalışmalarımız hız kazanacaktır. Halkımız için hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
10 Ocak 2011